Китайска космическа станция пада на 2 април, сред възможните места е и България

by / Коментарите са изключени за Китайска космическа станция пада на 2 април, сред възможните места е и България / 13 View / март 23, 2018

Китайската космическа станция „Тянгун-1“, която може да падне в България, се очаква да навлезе в атмосферата на 2 април, съобщи за „Дарик“ директорът на отдела за космически отпадъци в Европейската космическа агенция Холгер Краг. Той уточни, че има несигурност плюс-минус четири дни, което означава, че времевият прозорец е от 30 март до 6 април. Тежащата 8 тона станция е необитаема от 2013 година, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

За да наблюдава превърналата се в отпадък станция, Европейската космическа агенция използва информация, предоставяна от САЩ и от центрове в Европа. В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, обясни Холгер Краг.

Падането на станцията ще отнеме около 20 минути. В началото на тези 20 минути ще наблюдаваме аеродинамични сили, които ще откъснат соларните клетки, а след това ще има много силно нагряване заради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко компонента ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от около 27 хиляди километра в час. Когато достигне височина 30 километра обаче, тя ще е почти спряла и фрагментите ще паднат вертикално със скорост от 300 км/час“, каза Краг.

Нормално е да оцелеят няколко компонента от такъв голям обект, добави Холгер Краг и добави, че е по-вероятно те да паднат в океана. Територията, на която се очаква падането е огромна, но в нея попада и България.  Между 30 март и 6 април станцията ще прави 16 завъртания около Земята на ден или общо над 100 орбити. По тази причина не може да се прогнозира по-точно мястото на падане. Със сигурност ще бъде между ширините 43 градуса юг и 43 градуса север.

„13 агенции участват и всяка от тях има собствен начин за предсказване на навлизането в атмосферата. Ние ги сравняваме. Така подобряваме методите си. В същото време сравняваме и измерванията си, тъй като всяка държава има сензори за наблюдение на станцията. Така получаваме по-точни прогнози“, допълни експертът.

За всеки един от хората, живеещи в географската област, където се очаква падането, вероятността да бъде ударен от отломък е по-малка от вероятността да бъде ударен два пъти от мълния в една и съща година, така че няма причина за притеснения, подчерта Холгер Краг.

„Тянгун-1“ не е единственият обект, който навлиза в атмосферата. Над 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Станцията е само 10 процента от тях. Преди 30-40 години са падали 200 това, така че времената са били по-опасни в това отношение. В историята на космическите полети човек никога не е бил нараняван от космически отпадък, каза Краг.

Коментари

comments