Ползите от климатика в автомобила през лятото са очевидни. След дълъг работен ден или дълго пътуване връщането вкъщи с хладен въздух може да бъде освежаващо и релаксиращо. Въпреки това, както всяко друго механично устройство в автомобила, климатиците за автомобили имат свой собствен набор от странности, които понякога могат да причинят проблеми. В тази статия ще разгледаме основите на това как работят климатичните системи на автомобилите, както и някои често срещани проблеми, които потребителите могат да изпитат с техните устройства.

Как всъщност работи климатика?

Климатиците в автомобилите ни работят приблизително като тези у дома – системата се състои от резервоар, тръбна верига, пълна с определен хладилен газ, и компресор, който се задейства от двигателя на автомобила. Съществуват два вида автомобилни климатици – системи с ръчен контрол за регулиране и контрол на температурата; автоматични системи за контрол на климата, които сами управляват всички тези функции чрез сензори въз основа на определени параметри, зададени предварително от водачите. Системата за климатичен контрол, която подлежи на редовна поддръжка, може да функционира години наред, без да показва каквито и да било симптоми на неизправност.

Какво трябва да направите, ако климатикът се повреди?

За съжаление, понякога климатиците за автомобили могат да се сблъскат с проблеми, които им пречат да работят правилно. Ако климатикът започне да охлажда колата по-малко ефективно, може да има повече от една причина:

Въздушният филтър в купето играе съществена роля за поддържане на здравето ни, като премахва потенциално вредните замърсяващи частици от въздуха, който дишаме. За съжаление, той може лесно да се задръсти с мръсотия, прах и други замърсявания. За да осигурите правилен въздушен поток и да опазите здравето си, е важно да поддържате въздушния филтър в кабината чист. Редовната подмяна или почистване на въздушния филтър на купето може да ви помогне да поддържате здравословна среда, както вътре, така и извън автомобила си.

Възможно е сензорите за влажност и температура в системата да не функционират правилно, в резултат на което управлението на климатика не реагира правилно при задаване на желаната температура. Това означава, че системата за климатичен контрол може да не е в състояние да регулира температурата и влажността по подходящ начин, което води до некомфортна среда. За да отстраните този проблем, препоръчваме да подмените сензорите и/или да калибрирате отново контролите на климатичната инсталация.

Ако количеството на хладилния агент в кръга е недостатъчно, вероятно има теч, който трябва да се установи. Лекото намаляване на нивото му през годините е нормално, но ако проблемът се появи внезапно, това е индикация, че има теч.

Ако климатикът ви изобщо не работи, вероятно компресорът, е отказал и трябва да бъде сменен. Важно е да установите причината за повредата, за да можете да предприемете необходимите стъпки, за да гарантирате, че климатикът ви отново ще работи. В такъв случай трябва да се погрижите за подмяната на частите, които са се повредили, за да функционира правилно системата за климатизация и вентилация – avtosklad.bg.

Като разбирате основите на работата на автомобилните климатици, както и често срещаните проблеми, които могат да възникнат при тях, можете да сте по-добре подготвени да се справите с всички проблеми, които могат да възникнат.

От съществено значение е да предприемете действия още при първите признаци на неизправност и да потърсите професионална помощ. Опитите за самостоятелно отстраняване на проблема може да спестят време в краткосрочен план, но в дългосрочен план могат да причинят по-сериозни щети и да ви струват повече пари. Потърсете професионална помощ, за да сте сигурни, че проблемът ще бъде решен бързо и ефективно, и за да избегнете евентуални скъпи ремонти.