На GDELS беше възложена поръчка за 733 млн. евро от договор за 1,74 млрд. евро за 348 бронирани бойни машини 8х8

Очаква се програмата да достигне до 1000 машини

Министерството на отбраната на Испания възложи днес договор за 1.74 млрд. евро на съвместно предприятие, съставено от General Dynamics European Land Systems-Santa Bárbara Sistemas (GDELS-SBS) и три други компании за доставка на 348 бронирани бойни машини 8×8 (VCR), поддръжка на техническата изправност по време на жизнения им цикъл, както и съдействие за международни продажби. Договорът на GDELS-SBS е на стойност 733 млн. евро (870 млн. щатски долара).

Очаква се програмата да достигне до около 1000 машини.

Бойната машина, наречена от испанската армия „Dragón”, се основава на бронираната бойна машина 8×8 PIRANHA 5 на GDELS и включва ключови испански национални технологии, каквито са изискванията на Министерството на отбраната на Испания. Очаква се доставките на машините да бъдат изпълнени за период от седем години.

 „Искрено благодарим на Министерството на отбраната на Испания за доверието в нашата 8х8 платформа, както и в инженерните и индустриалните ни възможности“, заяви Хуан Ескриня, вицепрезидент на GDELS Tracked Vehicles & Artillery и управляващ директор на GDELS-Santa Bárbara Sistemas. „Като надежден партньор, GDELS-Santa Bárbara Sistemas наистина се гордее, че помага на испанската армия да защити испанските войници и да подобри стратегическата си мобилност с най-модерните 8×8 колесни бойни машини“, добавя Ескриня.

Съвместното предприятие GDELS-SBS (joint venture) ще произвежда 8×8 VCR в заводите на GDELS в Трубия и Севиля, Испания, в сътрудничество с останалите испански членове на обединението. Това са GDELS-Santa Bárbara Sistemas, Indra Sistemas, Sapa Placencia и Escribano Mechanical & Engineering. Министерството на отбраната на Испания утвърди Национален промишлен план, в който участието на испанската индустрия в проекта трябва да бъде не по-малко от 70%. Съвместното предприятие е създадено, за да гарантира, че всички оперативни цели и нужди на испанската армия и Министерството на отбраната на Испания ще бъдат изпълнени, и за да отговори на изискванията на индустриалния план на правителството.

Програмата на GDELS-Santa Bárbara Sistemas предвижда създаването на 650 преки и още 1100 непреки работни места.

PIRANHA 5 е една от най-модерните 8×8 колесни бойни машини и е най-високият клас от семейството бронирани машини PIRANHA. В допълнение към високото ниво на защита, PIRANHA 5 разполага с гъвкаво и просторно отделение за екипажа и значителен капацитет за полезен товар. Вроденият потенциал за растеж на машината гарантира възможността за бъдещи подобрения и внедряване на технологии през целия жизнен цикъл на машината. По отношение на мобилността и маневреността, PIRANHA 5, с ефективното си задвижване на всички колела, хидропневматично окачване и завиваща четвърта ос, поставя най-високия стандарт в този клас превозни средства. PIRANHA е най-успешното семейство бронирани бойни машини с повече от 12 000 системи в експлоатация.

ОЩЕ...