Защо култивирани перли

Може би се чудите какво прави култивираната перла различна от естествената. Една разлика между двете е, че култивираните перли не се добиват, режат или полират. Образуването им е процес, известен като присаждане. Този процес създава лъскавия, преливащ вид, свързан с перлите. Освен това прави култивираните перли редки и скъпи. Прочетете, за да научите повече за естествените перли.

Тази статия ще отговори на вашите въпроси и ще ви даде по-добро разбиране за тези великолепни бижута.

 

Култивираните перли се създават чрез присаждане

Култивираните перли се произвеждат чрез присаждане на стриди, а съставът на получените черупки е от решаващо значение за качеството на крайния продукт. Експерименти за присаждане са проведени на три различни острова: атол Рангироа, остров Мангарева и Муреа. Донорите бяха избрани на случаен принцип и присадките бяха извършени при стандартни производствени условия. Професионален сортировач от Regahiga Pearl Farm и Gauguin’s Pearl Farm в Таити извърши операциите по присаждане. Те също така са получили стриди-реципиенти от естествени колекции от изплюти.

Те са редки

Докато естествените перли са изключително красиви, култивираните перли са далеч от това. Истинската перла е рядък, красив и скъп скъпоценен камък, произведен от стрида. Въпреки че това не е вярно за всяка перла, това не означава, че култивираните перли са по-малко ценни от естествените. Ето по-отблизо разликата между естествените и култивираните перли. И ако никога не сте чували за култивирана перла, време е да научите повече за нейната история.

 

Те са скъпи

Култивираните перли са невероятно редки и ценни. Повечето перли имат несъвършенства, но колкото по-малко забележими, толкова по-добре. Перлите с чисти повърхности са известни като перли с „чиста повърхност“, докато тези с петна се считат за перли с леки петна, умерено петна или силно петна. Цената на тези перли зависи от тяхното качество и рядкост.

 

Не е необходимо да се режат, полират или копаят

Качеството на култивираните перли сега е по-добро от всякога. Това се дължи отчасти на подобренията в производствените методи. Много производители на перли сега експериментират с различни обработки, за да ги направят по-привлекателни. Техният резултат се е подобрил значително с всички тези методи. Някои производители обаче не сравняват различните лечения. Следователно е важно да направите вашето проучване и да изберете правилния за вас. Но как да разберете дали получавате качествена перла?

Те са инициирани от човека

Естествените перли се срещат естествено в морето, докато култивираните се създават изкуствено. Създаването на култивирана перла включва вмъкване на присадка от тъкан от мекотело донор в стридата. Калциевият карбонат образува седефа на перлата, който е известен като седеф. Стойността на една култивирана перла може варира от 300 до 1500 долара.

Правят се от мидени черупки

Процесът на култивирани перли е цикличен и произвежда много странични продукти. Дебелите части на черупката, покрити със седеф, се използват за бижута и други бижутерски цели. Месото от мидените черупки се използва като храна за животни и тор. Мидите също помагат на екосистемата, като филтрират водата. Един тон мидена черупка може да произведе до 60 килограма ядра.

 

Те са безопасни

Има някои предпазни мерки, които трябва да вземете, за да гарантирате дълголетието на вашите перли. Въпреки че тези меки и деликатни скъпоценни камъни обикновено се считат за безопасни, важно е да полагате специални грижи за тях. Избягвайте да ги съхранявате върху други бижута и ги съхранявайте в торбичка. Перлите също трябва да се съхраняват далече от груби повърхности, като стелажи за бижута. Перлите не трябва да се носят с абразивни тъкани, като гума или нитрил.

 

Те са достъпни за всички слоеве на обществото

Култивираните перли се отглеждат в отдалечени океански и сладководни езера. Те могат да бъдат намерени в области като Австралия, Франция, Индонезия, Япония и Мианмар. Те са известни с почти перфектното си съвпадение, но дори и тогава има място за вариации. Това е така, защото всяка перла е уникална, въпреки преливките. Някои перли може да имат по-меки, по-непрозрачни иридесценции от други.