В нашата западна култура хлебарките са считани за едно от най-мръсните, гнусни и противни създания, за които може човек да се сети въобще. Това се дължи на факта, че тези гадини живеят в канализацията, хранят се с фекалии, трупове на мъртви животни и всякаква друга смрад.

По тази причина, хлебарките пренасят цял куп заболявания, някои от които могат да причинят доста тежки състояния и дори в определени случаи могат да доведат до смърт!

На фона на това, фактът, че хлебарките стават за ядене е една абсолютно налудничава мисъл, която ще накара човек да извърне глава с погнуса. Въпреки това, хлебарките наистина са ядливи същества, а в тях има не по-малко хранителни вещества от пилешкото или скаридите например.

Факт е, че хлебарките са изключително богати на ценни хранителни вещества, включително и на голямо количество протеини, а според специалисти диетата богата на хлебарки може да помогне в борбата с редица заболявания, включително на сърдечно-съдовата система.

За да стават за ядене обаче, хлебарките задължително трябва да са отгледани в специална ферма за хлебарки. На такова място животните се отглеждат в абсолютно чиста и безопасна среда, а по тях няма и помен от всичката обази смрад, която разнасят техните събратя в каналите.

Фермите за хлебарки отговарят на всички санитарно-хигиенни нужди, което прави тази храна безопасна и дори здравословна. На фона на отгледаните в развъдник хлебарки, онези които идват от каналите са изключително опасни и човек в никакъв случай не бива дори и да си помисля да ги ползва за храна.

Хлебарките, които се отглеждат във ферми, се продават за нуждите на фармацевтичната промишленост и хранително вкусовата промишленост. Подобни ферми за отглеждане на хлебарки има основно в страни като Китай и Тайланд, но този нов за много хора деликатес добива все по-голяма популярност и на други места по света.

Макар че са много полезни и пълни с протеини, хлебарките не са много подходящи за диета, защото повечето кулинари, които знаят как да приготвят такива храни наблягат на пърженето и панирането, тъй като целят да получат възможно най-силен и приятен вкус в комбинация с хрупкава коричка от вън.

Идеята да се отглеждат хлебарки за нуждите на кулинарията и хранително-вкусовата промишленост всъщност не е чак толкова странна, особено ако се замислим в дълбочина. Всъщност, хлебарките се отглеждат лесно, размножават се бързо и това ги прави изключително евтин източник на хранителни вещества.