Определени любими козметични продукти с ретинол скоро ще бъдат забранени от Европейския съюз

Разрастваща се паника се разпространява сред цените на козметиката, тъй като много от тях ползват продукти с ретинол като основна съставка, за грижа на своята кожата.

Скоро определени продукти, съдържащи тази съставка, ще бъдат забранени от Европейския съюз, съобщават от elle.com, което означава, че нашите любими продукти ще изчезнат от рафтове или от онлайн платформите.

Европейският съюз планира да забрани определени козметични продукти, които използват ретинол като основна съставка. Това не означава, че самият ретинол е опасен за кожата, тъй като много хора го използват редовно без проблеми.

Всеки, който е използвал ретинол, знае, че кожата му реагира по различен начин, като може да има леко зачервяване и лющене. Това се дължи на факта, че ретинолът влияе на кожата и затова е препоръчително да се започва с ниска доза и плавно да се увеличава редовността на използване.

В момента пазарът предлага продукти с различни концентрации на ретинол, включително и с висока концентрация от 2% от съставката. Европейският съюз се стреми да регулира тези продукти и планира да забрани продажбата на продукти с концентрация на ретинол над 0,3%. Това се прави с цел да се предотвратят възможни негативни реакции от прекомерно високите концентрации на ретинол.

Така че, според дерматолога Кристина Егурен, няма причина за безпокойство, тъй като ретинолът ще продължи да бъде част от нашите любими продукти, само в по-ниски концентрации.

В кои козметични продукти най-често има ретинол

Кремове и серуми против стареене: Много марки предлагат кремове и серуми с ретинол, които се използват за борба със знаците на стареене, като бръчки и фини линии.

Продукти за лечение на акне: Ретинолът се използва и в продукти, предназначени за лечение на акне, тъй като може да помогне за отпушване на порите и намаляване на производството на себум.

Кремове за зоната около очите: Някои кремове за околоочен контур съдържат ретинол, който помага да се намали видимостта на бръчките и тъмните кръгове в тази деликатна област.

Продукти за изсветляване на кожата: Ретинолът се среща и в продукти, предназначени за третиране на петна и хиперпигментация на кожата.

Какво е ретинол

Ретинолът е форма на витамин A, който има важна роля за здравето на кожата. Той се използва широко в козметичната индустрия поради своите антиоксидантни и антистареещи свойства. Ето някои от основните характеристики и ползи на ретинола:

Стимулира обновяването на клетките: Ретинолът помага на кожата да се обновява, като стимулира производството на колаген и еластин, които са отговорни за еластичността и стегнатостта на кожата. Това може да намали видимостта на бръчките и фините линии.

Изглажда текстурата на кожата: Редовната употреба на ретинол може да подобри текстурата на кожата, като намали появата на грубост, неравности и пигментни петна. Това прави кожата по-гладка и по-младежка на вид.

Бори се с акне и проблемна кожа: Ретинолът е популярен сред хората с акне и проблемна кожа, тъй като може да помогне да се намали възпалението и появата на пъпки. Той действа като ексфолиант, отпушва порите и намалява производството на себум.

Избелява петна и хиперпигментация: Ретинолът може да помогне при избеляване на петна и хиперпигментации на кожата, като намали производството на меланин и стимулира клетъчното обновяване. Това води до по-равномерен тон на кожата.

Важно е да се отбележи, че ретинолът може да бъде силен и да причини раздразнение или чувствителност на кожата, особено при начинаещи потребители. Поради това се препоръчва постепенно въвеждане на продукти с ретинол в рутината за грижа за кожата и използване на слънцезащита, тъй като ретинолът може да увеличи чувствителността на кожата към слънчевата светлина.