Димитър Цолов, ИТ директор на ЕОС Матрикс: Експресното преместване в дистанционен режим на работа стана катализатор за иновативна дигитализация на компанията

Глобалната пандемия донесе много предизвикателства за начина ни на живот и работа, като безспорно едни от най-важните хора в тази криза бяха ИТ специалистите, благодарение на които успя да се запази функционирането на много процеси, компании и цели сектори. Именно за подобно постижение Димитър Цолов, ИТ директор на ЕОС Матрикс, беше отличен в конкурса на Клубa на ИТ мениджърите в България – „ИТ мениджър на годината”, който се проведе за тринадесети пореден път. Той получи награда в категория „Мениджмънт” за успешното прехвърляне на компанията в дистанционен режим на работа за рекордно кратко време.

При обявяването на извънредното положение през м. март миналата година ЕОС Матрикс се изправя пред необходимостта да осигури непрекъсваемост на дейността за целия си кол център и останалите отдели – от това зависи както стабилността на работния процес, така и запазването на работни места и обезпечаване на услугите за хиляди клиенти. Димитър Цолов и неговият екип успяват да се справят с тази на пръв поглед невъзможна задача само за три дена – всички системи са адаптирани и работният процес реално продължава без намалена производителност и с гарантирана сигурност на информацията и управлението на данните. За това постижение той е номиниран за конкурса „ИТ мениджър на годината” от колегите си, които високо оценяват професионализма и уменията му, благодарение на които ЕОС Матрикс е лидер в технологичните иновации в сектора.

„Това експресно преместване в дистанционен режим на работа се оказа катализатор на редица инициативи за дигитализация на процесите в компанията” – казва Димитър Цолов. „Имахме истински бум в разработката на софтуерни роботи, като за една година внедрихме 17 робота и благодарение на тях ефективно се обработва несравнимо по-голям обем документация. Разработваме и внедряваме и други специфични софтуерни продукти, чатботове и изкуствен интелект за потребителско поведение, който помага да се персонализира контакта с клиентите.”

Димитър Цолов е дипломиран инженер по „Компютърни системи и технологии“ и магистър по „Бизнес администрация”. Има над 20 години професионален опит в сферата на информационните технологии, като през последните 15 ръководи ИТ екипа на ЕОС Матрикс – част от немския лидер във финансовата сфера EOS Group и водеща компания на българския пазар в областта на управлението на задължения. Сред многото реализирани от Димитър Цолов и неговия екип ИТ проекти са изграждането, внедряването и поддръжката на Системата за управление на информационна сигурност, сертифицирана по международен стандарт ISO 27001:2013, изграждане на Disaster Recovery Data Center (2014-2015), внедряване на BI за нуждите на финансовия отдел, внедряване и последващи модернизации на кол центъра. Под негово ръководство се разработва основната оперативна система на компанията – Matrix Collection Software, която впоследствие е внедрена и при няколко клиенти на ЕОС Матрикс.

EOS Group е един от водещите технологични финансови инвеститори и експерт в обработката на необслужвани задължения. Фокусът е върху закупуването на необезпечени и обезпечени портфейли от вземания. С опит от над 40 години и клонове в 26 държави, EOS предлага на своите около 20 000 клиенти по цял свят интелигентни услуги за всички аспекти на управлението на вземания. Основните целеви отрасли са банковото дело, застраховането, комунално-битовите услуги, секторът на недвижимите имоти и електронната търговия. EOS има над 7500 служители и е част от Otto Group.

Повече информация за EOS в България: https://bg.eos-solutions.com