Неделя, късен следобед. Спокойствие, тишина и никакви ангажименти. Какво по-хубаво и подходящо време за едно вкусно похапване? Точно така.

А ако искате да организирате перфектния брънч вкъщи и да смаете своите приятели с уменията си, ето няколко идеи, споделени специално за вас. Не се притеснявайте, ако не може да готвите, винаги може да поръчате нещо вкусно с доставка от Foodpanda.

Какво повелява етикетът?

Когато планирате брънч, помислете дали да сервирате на шведска маса. Бюфетът ще помогне събитието да не изглежда чак толкова официално и съответно ще направи обстановката по-ведра и непринудена.

Можете да се отпуснете и да се насладите на чудесни разговори с гостите си, без да се притеснявате за постоянното сервиране и отсервиране.

И въпреки че няма строги правила за покана на хората на брънч, винаги е най-добре да дадете на приятелите си достатъчно време, за да добавят партито към графика си. Най-добре е всъщност да ги поканите няколко седмици преди събитието.

Независимо дали изпращате писмена покана, имейл или текст, е най-добре да призовете поканените за конкретен отговор, за да знаете колко хора да очаквате и колко храна да приготвите съответно.

Брънчът най-често се сервира между обичайното време за закуска и обяда – обикновено около 10:00 часа. Можете обаче да изберете да започнете рано, за да могат гостите да си поговорят малко преди да започнат да се хранят.

Перфектното меню

Няма определени изисквания за това какво трябва да бъде в менюто. Някои неща обаче ще направят партито по-забавно за всички, включително и за вас.

Ето някои основни съвети за брънч меню, на което всеки ще се наслади:

 • Имайте бюфет, за да могат гостите ви да се почерпят по свой вкус. Това намалява натиска за вас, за да сте сигурни, че всеки има това, което иска.

 • Предлагайте наистина разнообразни ястия и продукти и дайте на гостите си голям избор. Ако знаете, че някой има алергия или проблем с дадена храна, уверете се, че имате достатъчно възможности, които не съдържат алергени.

 • Сервирайте ястия с яйца, които не изискват подготовка в последния момент. Фритата например е един чудесен избор.

 • Сложете цветна купа с плодове, за да добавите визуален интерес към масата, стил и усещане за свежест.

 • Многостепенният поднос осигурява вертикално пространство за повече храна и добавя визуална класа към бюфета. Определено е нещо, с което е добре да се сдобиете.

 • Вместо да правите палачинки, които не са така вкусни след изстиване, направете френски тост на фурна. След като това ястие е готово и гостите дойдат, преди да го сервирате можете да го затоплите във фурната.

 • Ако сервирате голямо количество месо за закуска, като бекон или шунка, пригответе го във фурната, за да предотвратите бъркотия и пръски върху котлона или плота.

Идеи за напитки

Предлагайте разнообразни напитки. Ако решите да сервирате алкохол, дайте безалкохолни опции, като портокалов сок или доматен сок. Освен това задължително трябва да сервирате кафе и чай.

Някои любими брънч коктейли включват мимоза, Блъди Мери и ирландско кафе. Хубаво е да предлагате и безалкохолни версии на тези напитки.

Как да си спестите стреса

Един от най-добрите начини да бъдете добри домакини е да се отпуснете. Не винаги е лесно, но има някои неща, които можете да направите, за да премахнете по-голямата част от стреса.

 • Направете си точен и ясен списък на абсолютно всичко, което трябва да закупите, включително съставки и декорации. Ако все още нямате достатъчно столове, закупете или наемете такива предварително.

 • Направете най-голямата част от подготовката още от предната вечер. Поставете чиниите, чашите, салфетките и приборите.

 • Поставете чисти кърпи за ръце в банята, които гостите ще използват. Уверете се, че в дозатора има много сапун.

 • Декорациите могат да бъдат толкова сложни или прости, колкото искате. Гостите ще бъдат доволни от маса, пълна с храна и няколко добре поставени флорални аранжировки. Ако обаче искате повече, не се колебайте да направите всичко, което ви хрумва.

Е, готови ли сте да спрете дъха на своите най-близки приятели с едно невероятно събитие?