Полезни свойства на органичната козметика

Органичната козметика или наричана още био козметика е чудесен начин да поддържате кожата си здрава и красива. Естествени съставки осигуряват защита от вредни химикали. Друго предимство е, че те могат да бъдат биоразградими и често са местно производство. Въпреки това има някои неща, които трябва да имате предвид, преди да купите органична козметика. Ползите, изброени по-долу, си струва да се разгледат по-отблизо. Използването им върху кожата ви е страхотна идея, но не забравяйте да прочетете дребния шрифт.

Естествените съставки осигуряват защита от вредни химикали

Повечето естествени съставки се използват в козметиката, а тези от органични ферми се считат за по-безопасни за човешката кожа и околната среда. Всъщност едно проучване показа, че къната за боядисване на коса може да повлияе на развитието на рибките зебра. Освен това натуралната козметика не съдържа вредни химикали, които често се добавят към традиционните продукти. Често те не съдържат животински продукти и със сигурност синтетични съставки, което е още едно предимство.

Много хора вярват, че естествените съставки са по-добри за кожата им, но това убеждение няма научна основа. Въпреки че много естествени съставки всъщност са вредни за кожата, други са полезни за кожата. Например д-р Кори Л. Хартман оприличава определени съставки на отровен бръшлян. Въпреки това, много от тези съставки нямат научна стойност и няма общоприет стандарт за това какво представлява естественото.

Те са биоразградими

Едно от най-важните съображения при избора на органична козметика са нейните биоразградими свойства. Биоразградимостта е процес, при който органичните вещества се разграждат, без да навредят на морските екосистеми. Това е особено важно за козметичните продукти, които обикновено се изплакват и депозират в канализацията или пречиствателната станция. В резултат на това тези продукти могат да попаднат в океаните и реките, което представлява риск за здравето на морския живот.

За да се гарантира, че техните продукти са биоразградими, органичната козметика трябва да следва екомаркировката на ЕС. Екомаркировката на ЕС, доброволна схема, навлиза в подробности относно водната токсичност и биоразградимостта на козметиката. Също така обхваща продукти за изплакване и измиване. Екомаркировката на ЕС е идеално ръководство за формулиране на продукти. Това може да помогне на компаниите да подобрят своите формулировки.

Те намаляват щетите върху дивата природа

Много конвенционални козметични продукти съдържат микрозърна, форма на неразградима твърда пластмаса, която може да попадне в езера и океани. Натуралната козметика, която носи стандарта NATRUE, не съдържа микрозърна, които обикновено се произвеждат от нефтохимикали. Стандартът NATRUE също забранява използването на микрозърна в техните продукти.

Те са местно производство

Много козметични марки преминават към органични продукти, за да спасят планетата. Движението за органична козметика набира скорост, но много потребители не знаят, че органичните продукти все още се произвеждат на местно ниво. За да популяризират натуралната козметика, марките трябва да следват стриктни правила и да рециклират материалите. Много компании за натурална козметика използват иновативни формати, за да намалят опаковките в своите продукти. Няколко формата са популярни днес, като твърди шампоани и  паста за зъби. Опциите за презареждане позволяват на потребителите да използват повторно своите козметични контейнери. В резултат на това повече потребители търсят тези екологично чисти продукти.

Потребителите също започнаха да забелязват ефектите върху здравето от използването на козметика, съдържаща синтетични химикали. Тъй като много козметични продукти преминават през кожата, потребителите се притесняват от поглъщането на тези химикали. Органичната козметика е безопасна алтернатива на синтетичните молекули, които са свързани с рискове за здравето. Органичната козметика също може да намали алергичните реакции и възпалението. Органичната козметика от местно производство е предимство, защото ще получите възможно най-пресните продукти. Можете също да намерите продукти от директно от производителя или местните търговци на дребно.

Те са екологични

Използването на естествени съставки в козметиката е чудесен начин за намаляване на въздействието на продукта върху околната среда. Конвенционалната козметика използва съставки на петролна основа, които изискват интензивен добив и унищожават ценни почви и местообитания на диви животни. Естествените съставки, от друга страна, се получават от отглеждането на цветя и растения. Устойчивото производство на различни видове растения е от съществено значение за поддържането на биоразнообразието на нашата планета. Много компании-членки на NATRUE подкрепят органичното земеделие и получават съставки директно от своите органично сертифицирани градини.

Био козметиката съдържа естествени вещества, които са полезни за кожата. Органичните вещества хидратират и подхранват кожата. Те не съдържат парабени, нефтохимикали и други токсични химикали. Това ги прави по-добри към Майката Земя и вашето здраве. Парабените се съдържат в много традиционни козметични продукти и са вредни за околната среда. Използвайки Eco-Cosmetics, можете напълно да избегнете тези химикали.

Start typing and press Enter to search