Тревожността е нормална част от живота, която ви помага да сте наясно с опасността и ви мотивира да реагирате. Но когато тревожността се превърне в редовно явление, тя може да попречи на ежедневния живот и да повлияе негативно на вашето психично здраве.

Има няколко начина за естествено управление на стреса и безпокойството. Те включват упражнения, медитация и разговор с някого.

1. Спортувайте редовно

Има много научни доказателства, че редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване на много здравословни проблеми. Също така е добре за вашето настроение, сън и енергийни нива.

Добавянето на упражнения към вашата рутина също е чудесен начин за справяне със стреса и безпокойството по естествен път.

Редовните упражнения ви помагат да се чувствате добре и може да повиши самочувствието ви. Също така е полезно за вашето физическо здраве и дори може да ви помогне да живеете по-дълго!

2. Говорете с някого

Тревожността засяга хората по различни начини и може да бъде предизвикана от много неща, както минали, така и настоящи.

Стресът също е нормална част от живота и може да бъде полезно да говорите за това, което ви кара да се чувствате тревожни. Признаването на факта, че се чувствате стресирани, може да помогне за облекчаване на чувствата на вина и срам, често свързани с тревожност.

Можете също така да обмислите да уведомите приятелите и семейството си за борбите си с безпокойството, за да могат да предложат подкрепа. Може да е трудно да се говори за чувства, но това е важно за вашето психическо здраве и благополучие.

3. Направете си почивка

Откъсването от връзката ви е чудесен начин да помогнете на вас и партньора ви да преоцените дали искате да останете заедно или не. Но преди вие и вашият партньор да си вземете почивка, уверете се, че комуникирате открито за причините зад това и установете някои необходими основни правила.

Получаването на професионална помощ от терапевт може да бъде особено полезно, ако се справяте с постоянна тревожност и стрес. Терапевт може да оцени вашата ситуация и да предложи предложения как да управлявате стреса и безпокойството по естествен начин.

4. Хранете се здравословно

Не е тайна, че правилната диета, рутинните упражнения и графикът на съня могат да подобрят качеството ви на живот. Но има много повече от това.

Най-добрият начин да подобрите благосъстоянието си е да се уверите, че получавате необходимите хранителни вещества от храни, които можете да произнесете. Това включва богати на хранителни вещества храни като плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.

5. Спете достатъчно

Здравословното количество сън ви помага да се чувствате добре отпочинали и концентрирани през деня. Когато не получавате достатъчно, това може да ви направи мрачни, раздразнителни и по-податливи на стрес.

Освен това увеличава риска от затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт и лошо психично здраве. Може дори да увеличи риска от катастрофа.

6. Останете позитивни

Всеки изпитва стрес и безпокойство понякога. Но ако тези чувства започнат да пречат на ежедневието ви и ви пречат да се наслаждавате на времето си, може да имате нужда от помощ.

Можете да се справите с тези симптоми, като се научите да управлявате стреса и безпокойството си по естествен начин. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да се почувствате по-спокойни:

Дишането бавно и дълбоко, около 6 вдишвания в минута, може да забави освобождаването на хормоните на стреса от тялото ви. А физическата активност е друг чудесен начин за облекчаване на стреса. Опитайте се да правите упражнения поне три пъти седмично в продължение на 30 минути.

7. Отпуснете се

Релаксацията е важна част от управлението на стреса и безпокойството. Може да намали нивата на стрес, да увеличи ендорфините, да понижи кръвното налягане и да подобри съня.

Всеки човек е различен, така че е важно да експериментирате и да намерите метод, който работи най-добре за вас.

Един от най-лесните начини за релаксация е чрез дълбоко дишане. Това се нарича още диафрагмено дишане или коремно дишане и доказано облекчава стреса и ви помага да се чувствате по-спокойни и отпуснати.

Преборването на стреса е индивидуален процес и може да се различава от човек на човек. Най-бързо действащата техника е:  вдишването и издишването на дълбоки вдъхвания може да помогне да се успокоите и релаксирате. Концентрирайте се върху дишането си и опитайте да го забавите и удължите.

Една от причините за стреса е често липсата на време и управлението на множеството отговорности. Планирайте своето време ефективно.

Тайната за преборване на стреса е да откриете и прилагате техниките и стратегиите, които работят най-добре за вас.

 

Нивата на стрес могат да бъдат определени по няколко начина. Ето няколко от тях:

Физиологични симптоми: Стресът може да се прояви чрез физически симптоми като ускорено дишане, повишено сърдечно-съдово действие, напрежение в мускулите, главоболие, нарушен сън и др. Тези физиологични реакции могат да бъдат измерени и наблюдавани, като служат като показател за нивото на стрес.

Емоционални симптоми: Стресът може да предизвика различни емоционални реакции като тревога, раздразнение, гняв, безпокойство, депресия и др. Меренето и оценката на емоционалните симптоми може да помогне да се определи степента на стрес.

Въпросници и анкети: Съществуват различни въпросници и анкети, които се използват за оценка на нивото на стрес. Те могат да включват въпроси, свързани със симптомите на стреса, чувството на контрол, способността за справяне и други фактори, свързани със стреса.

Обективни мерки: В някои случаи, нивото на стрес може да бъде измерено с помощта на обективни физиологични мерки, като например нивата на кортизол (хормон на стреса) в кръвта или показатели на автономната нервна система.

Важно е да се има предвид, че нивото на стрес е индивидуално и може да варира от човек на човек. Ако имате впечатление, че стресът ви влияе на здравето или ежедневието ви, е важно да потърсите подкрепа от здравни специалисти или специалисти в областта на психологията.

Алтернативни решения

Някои билки се смятат за полезни при намаляване на стреса и подпомагане на релаксацията. Въпреки това, е важно да се отбележи, че винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да използвате билкови съставки, особено ако приемате други лекарства или имате здравословни условия. Ето някои от билките, които се свързват с намаляване на стреса:

Лайка (Matricaria chamomilla)

Лайката е популярна билка, която се използва за релаксация и успокоение. Може да се приема като чай или във формата на хранителни добавки.

Мелиса (Melissa officinalis)

Мелисата е известна със своите успокояващи свойства и може да помогне при нервност и стрес. Често се използва като чай или етерично масло.

Валериана (Valeriana officinalis)

Валерианата е известна със своите седативни и релаксиращи свойства. Може да се използва като таблетки, капки или чай.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата има успокояващ ефект и може да помогне при стрес и тревожност. Използва се често като етерично масло, лосиони или ароматизатори за въздух.

Розово грозде (Rhodiola rosea)

Розовото грозде е адаптогенна билка, която може да помогне на организма да се адаптира към стресови условия. Предлага се като хранителна добавка.

Пасифлора (Passiflora incarnata)

Пасифлората има успокояващи свойства и може да помогне при тревожност и безсъние, които са чести симптоми на стреса. Използва се като чай, екстракт или таблетки.