Един от най-разочароващите проблеми е, когато автомобилите имат някакъв проблем. Това губи време.

От съществено значение е да извършвате редовни проверки на превозните средства, за да сте сигурни, че вашият автопарк е в добро работно състояние. Направете контролен списък и го следвате редовно. Така  можете да поддържате вашия автомобил да работи без изненадващи проблеми и да спестите време за разходи за ремонт.

Спирачки

Спирачките са една от най-важните характеристики за безопасност на вашия автомобил. Извършването на рутинни проверки, за да се уверите, че са в добро работно състояние, може да предотврати инциденти по пътя.

По време на проверката на спирачките, експертите проверяват за течове и нива на течности. Те също така тестват за корозирали спирачни тръбопроводи, ръждясали плъзгачи на шублер и други проблеми.

Гуми

Вашите гуми играят жизненоважна роля за поддържането на безопасността на вашия автомобил на пътя. Техните функции включват поддържане на теглото на превозното средство, предаване на сцепление и спирачни сили към пътната настилка, абсорбиране на удари и промяна на посоката на движение.

Проверката на въздушното налягане на вашите гуми е от съществено значение за безопасното каране, подобрената икономия на гориво и маневреността при шофиране. Гумите трябва да бъдат напомпани до препоръчаното от производителя налягане за всяко превозно средство.

Двигател

Когато вашият двигател работи правилно, това позволява на вашия автомобил да работи по най-добрия начин. Ето защо е толкова важно всички проблеми да бъдат отстранени бързо.

Ако лампата за проверка на вашия двигател свети, това може да е знак, че нещо не е наред с двигателя ви. Ето защо е важно да напарвите диагностичен тест.

С помощта на вашия механик може да извлече информация за това какво не е наред с вашия двигател.

Предаване

Трансмисията е важна част от всяко превозно средство. Това може да промени разхода на гориво и това колко гладко карате колата си.

За да получите истинска представа колко добре се представя, препоръчваме опитен техник да извърши подходящите тестове. Те включват проверка на ефективността и диагностично тестване.

Охладителна система

Охладителната система е съществена част от безопасността и ефективността на вашия автомобил. Предпазва двигателя от прегряване и го предпазва от повреда на жизненоважни части.

Системата се състои от радиатор, радиаторна течност (охлаждаща течност), водна помпа, вентилатор, термостат и маркучи, които пренасят охлаждащата течност към други компоненти в системата.

Охладителната система е критичен компонент за работата на вашия автомобил и трябва да се проверява редовно. Повредата може да доведе до скъпи ремонти и големи щети на вашия двигател.

Електрическа система

Електрическата система е една от най-важните и сложни системи във всяко превозно средство. Състои се от батерия, алтернатор и различни други устройства.

С помощта на тестов уред проверете за напрежение и ток във всяка верига и компонент. Това ще ви помогне да разберете дали системата работи правилно или не.

Горивна система

Горивната система в съвременните автомобили е сложна комбинация от клапани, помпи, филтри и други компоненти, които в крайна сметка се управляват от компютъра на автомобила.

Симптом на проблем с вашата горивна система може да бъде трудно стартиране, груба работа на празен ход, колебание или лоша производителност. Ако случаят е такъв, вашето превозно средство може да се нуждае от почистване на системата за впръскване на гориво в сертифициран от ASE автомобилен сервиз.

Един добър начин да проверите за течове във вашата горивна система е като прикрепите тестер за налягане на горивото към клапана Schrader на вашата горивна релса. Следете за бърз спад в налягането на горивото, което показва теч някъде в системата.

КУПЕ

Купето на вашето превозно средство може да не е най-вълнуващата част от уравнението, но е решаващ компонент както за безопасността, така и за естетиката на всяко превозно средство. За да запазите здравия си разум и този на вашите пътници, е важно да извършвате редовна поддръжка и проверки. Това ще ви предпази от бягането на ръкавицата по пътя и ще ви помогне да предотвратите скъпи ремонти по пътя. Това е особено вярно за по-стари превозни средства, които не са виждали вътрешността на гараж от години.

 

За финал

Извършването на редовни проверки на автомобила е от съществено значение за неговата безопасност, надеждност и дълъг експлоатационен живот. Ето няколко основни причини защо е важно да извършвате проверка на автомобила:

Безопасност на пътя: Редовната проверка на автомобила помага да се гарантира, че всички системи и компоненти функционират правилно. Това включва основните компоненти като спирачни системи, гуми, светлини и предпазни системи. Правилно работещите системи са от съществено значение за вашата и пътниците ви безопасност.

Предотвратяване на повреди и аварии: Редовната проверка на автомобила ви позволява да забележите потенциални проблеми или износване на части преди да доведат до сериозни повреди или аварии. Например, проверка на нивото на маслото, охлаждащата течност и други течности може да предотврати прегряване на двигателя или повреда на механични компоненти.

Оптимална производителност и икономия на гориво: Редовната поддръжка и проверка на автомобила помагат за поддържане на неговата оптимална производителност. Например, регулярна смяна на маслото и филтрите осигурява по-добра работа на двигателя и по-ефективна консумация на гориво.

Законово изискване: В някои юрисдикции редовната проверка на автомобила е задължителна за поддръжка на действащата регистрация и за осигуряване на безопасността на пътя. Несъответствие с тези изисквания може да доведе до глоби или други правни последици.

Защита на гаранцията: Ако притежавате нов автомобил или автомобил с гаранция, редовната проверка и поддръжка могат да бъдат изисквани, за да запазите гаранционните условия.