„Сирма” отново е с десетилетие напред

От 30 години една българска компания създава решения с изкуствен интелект за бизнес растеж, а най-доброто тепърва й предстои.

„Сирма Груп Холдинг“ АД е основана през 1992 г. и е сред най-големите IТ компании в България, създала редица иновативни технологии и развила разнообразен продуктов портфейл, радващ се на завиден растящ пазарен дял в Европа и Северна Америка. „Сирма“ е специализирана в областта на IТ технологии – разработка на софтуер, системна интеграция и внедряване на софтуерни решения и системи. Още от създаването си в „Сирма“ залагат основно на софтуерни решения, използващи изкуствен интелект, който да управлява данни, процеси и операции в бизнес и публични организации. Като в знаменития роман на Филип К. Дик, в „Сирма“ са истински ловци на авангардни идеи, понякога изпреварили с десетилетие времето си. Тази им особеност им позволява през 2015 г. да реализират успешно IPO на Българската фондова борса, а от 2017 г. акциите на „Сирма Груп“ се търгуват на индекса SOFIX.

Сред световноизвестните продукти на „Сирма“ са семантични технологии за анализ на големи масиви от разнородни данни, решения за телемедицина, индустриални приложения. Наред с тях компанията създава мобилни платформи и приложения, решения и услуги за финансовата индустрия, платежни услуги, платформа и услуги за електронно правителство и др. Компаниите от групата създават уникални нови продукти и услуги в областта на вертикалната си специализация.

Вече близо 30 години бизнес стратегията на компанията е с фокус върху най-перспективните и бързоразвиващи се сектори на глобалната икономика. Вероятно някой бъдещ клиент ще се засегне, ако му кажат: „Целта ни е да ви превърнем в интелигентно предприятие“, но решенията на „Сирма“ наистина спестяват финансов и човешки ресурс, правят управлението не просто интелигентно, но далеч по-ефективно. Софтуерните продукти, които създават, се открояват в три основни стратегически направления с голямо приложение: финансови услуги, науки за живота и здравеопазване, производство и индустриални приложения.

Ключова за групата е специализацията в областта на изкуствения интелект и управление на знанието. Семантичната графова база данни GraphDB на „Сирма Ей Ай“ е осма по използване в света в сегмента на този тип бази данни, които са част от системите за изкуствен интелект. Сред клиентите им се нареждат имена като Standard & Poor’s, BBC, Financial Times, AstraZeneca, Fujitsu, Johnson Controls, UK Parliament и др.

В областта на индустриалните измервания „Сирма“ откриват нишови продукти без аналог в световен мащаб. Сред тях е софтуерният пакет EngView Package Designer, който държи втори пазарен дял в света за CAD/CAM системи за производство на опаковки.

Платформата Diabetes:M, част от портфолиото с решения за здравеопазването, е в топ 5 мобилни приложения за управление и мониторинг на диабет.

Пандемията от коронавирус накара компании от цял свят да сложат на пауза технологичните си разработки. „Сирма“ направи стратегически ход и още през април 2020 г. пусна на пазара мобилното приложение Medrec:M като продължение на серията от продукти, насочени към осигуряване на по-добро здравеопазване и пълноценен дълъг живот. Приложението дава възможност на потребителя да записва свои жизнени показатели като температура, пулс, кръвно налягане, ниво на кислород в кръвта и други и да ги споделя с лекар, за да получи онлайн консултация. Друга важна функционалност е възможността да се съхраняват документи, свързани с личното здраве – т.нар. електронен здравен картон. Събирането на данни, обработването им и анализите дават възможност за по-добра реакция на здравните специалисти, а IT компаниите са ключови партньори в този процес.

Последните разработки на „Сирма“ са свързани с внедряване на интелигентни алгоритми в софтуерните продукти за финансовата индустрия и ритейл сектора. Интелигентният чатбот съветник Мелинда използва последно поколение технологични иновации. Чрез чатботове, обучени да разбират близки до естествените езикови запитвания, „Сирма“ дава възможност на клиентите си да спечелят конкурентно предимство и да използват изкуствения интелект за постигане на своите бизнес цели.
В свят на лавинно затрупваща информация решенията на „Сирма” позволяват да управлявате експоненциалното нарастване на данните, да придобиете 360-градусов изглед върху информацията, да извличате смисъл от скритите данни и да откривате много повече връзки и модели в процесите, които ви интересуват. Това помага всеки запис или текст да обслужва конкретен бизнес процес, операция или вътрешна процедура в институцията.

За близо три десетилетия „Сирма“ преминава през много бизнес предизвикателства, последното от които е Ковид-19. Пандемията ускори процесите на повсеместната дигитализация в почти всички индустрии и необходимостта от интелигентни решения в управлението. Новият начин на работа, софтуерните системи, мрежата, облаците и изкуствения интелект с всеки изминат ден се превръщат от научна фантастика в ежедневие. А „Сирма” отново е с десетилетие напред, продържаваща да бъде българският блейд рънър на високотехнологични и интелигентни решения.

Start typing and press Enter to search