Камерите за наблюдение на помещенията, в които работите са често срещана картинка по света и у нас. Те могат да се видят буквално на всякакви обекти, като най-често биват монтирани на търговски центрове, административни сгради, училища и детски градини. Естествено има полза от извършването на видеоконтрол и в тази статия ще разкажем за нея.

Основното питане е нужни ли са видеокамерите на работните места?

Отговаряме с ДА, защото те ни помагат да спрем действия противоречащи на правните и моралните норми. Наблюдателните системи са един чудесен начин за заснемане на всичко, което се случва пред или около вашата сграда. Те снимат движението на хората, струпването на множество автомобили, работата на охраната и всичко, за което се сетите.

Благодарение на инсталираното видеонаблюдение вие можете да разкриете дадено престъпление, като например кражба на МПС, опит за проникване с взлом, вандалски актове и всякакви други неща в разрез със законите. По този начин работните места стават значително по-безопасни и достъпни за всеки гражданин.

Разбира се, видеокамерите контролират не само входовете, изходите и паркингите на обекта ви. Те обслужват и вътрешните посещения и следят действията на персонала и клиентите. Всичко се записва и може да бъде прегледано в реално време, без никакъв проблем.

В кои помещения се налага монтирането на системи за наблюдение?

Основно това са вътрешните помещения на обекти, в които се работи с пари. Независимо дали става дума за банкови клонове, заложни къщи, търговски центрове или други е нужно някой да съблюдава постоянно касите, различните операции и продажби. Редом с клиентите, се контролират и служителите, защото има техните действия също представляват интерес.

Откритите пространства, където се работи с токсични или други опасни вещества са следващите, които подлежат на видеонаблюдение. Благодарение на записващите устройства и фиксирането на обекта може да бъде предотвратена неприятна ситуация или авария.

Не бива да забравяме, че камери могат да се сложат и във вашата къща и/или апартамент. В домашни условия те се ползват основно за съпротива срещу влизане с взлом и кражба на имуществото ви. Инвестицията си заслужава, тъй като камерата вдъхва респект и спира престъпниците.

Нужно ли е да попадаме под обсега на фирменото видеонаблюдение?

Съществуват места, където записващите устройства нямат право на работа. Това са помещенията за уединение, като например тоалетната или банята в даден обект. Там свободата ни е гарантирана от Конституцията и никой не може да противоречи на това. Освен всичко останало всяка сграда трябва да уведоми служители и клиенти за наличието на камери и записващи устройства, само по този начин присъствието им ще бъде легално.

Записаните видео данни могат да се използват само за разкриване на престъпления и нищо друго. Устройствата се пускат, когато има наличие на обир, вандалски акт или друг вид неправомерно посегателство върху дадения обект.

Кадрите на клиенти или служители не могат да служат за забавление или просто преглед на събитията. Това е разписано и в законовите актове, така че всички ние можем да бъдем спокойни относно това, че ни снимат по магазини, хипермаркети и търговски центрове. В обобщение ще кажем, че видеонаблюдението е полезен метод за защита и съхранение на имуществото.